Kutatások a Búzafű hatásairól, képességeiről, összetételéről

A csodálatos búzafű

Bizonyára legtöbbünk már hallott a búzafűléről, hiszen az elmúlt évek során sztárok, gyógyító eledeleként is feltűnt a médiában. A legtöbb természetgyógyászati és egyéb komplementer medicinális eszközöket felvonultató szaklapban is sorra jelentek meg cikkek, tanulmányok, melyek alapján egyértelműen kimondható, hogy a búzafűlé igen pozitív hatással van az emberi szervezetre.
A búzafűlé igazi erejét véleményem szerint a klorofilltartalma adja. Ez a molekula szinte kiköpött mása az emberi vörösvérsejtekben megtalálható hemoglobin molekulának. Mindkét molekula a légzésért, a légzési gázok szállításáért felelős. A klorofillt éppen ezért szokás növényi vérként is hívni. A két molekula mindössze pár atomban tér el egymástól szerkezetüket tekintve. Ebből következik az a nagyon fontos előny amiért a klorofillt szervezetünk nagyszerűen tudja hasznosítani és vérünket úgymond dúsítani oxigénnel. Mivel funkcióikat tekintve megegyeznek, így a klorofill nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vér oxigénszintje növekedjen, sejtjeink még több oxigénhez jussanak.
Másik jó tulajdonsága a lúgosítás. A búzafűlé nagy mennyiség tartalmaz bázikus ásványi elemeket, melyek lúgosító hatásuk révén képesek helyreállítani szervezetünk természetes sav-lúg egyensúlyát.
A búzafűlé széles spektrumú gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és salaktalanító. Nagyszerű emésztést javító, étvágynövelő, hatékonyan támogatja immunrendszerünket is. Magas vas-, és klorofill tartalma segít a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. Kedvezően hat a vörös csontvelő működésére is.
A felsoroltakat végig olvasva valóban láthatjuk, hogy egy nagyon összetett és CSODÁLATRA MÉLTÓ növényi lével állunk szemben.

Forrás: Természetgyógyász Magazin 2010. XVI. évf.7.szám

———————————————————————————-

A búzafű gyógyító tulajdonságának története több mint 5000 éves múlttal rendelkezik. Egyes állítások szerint az ókori Egyiptom lakói „Isis ajándékaként” nevezték a Nílus partján növekvő zöld füvet, amelynek fogyasztásától immunrendszerük átlagon felülivé erősödött.
Írásos emlékek az Ótestamentumban található Dániel könyvéből származnak, mely Nebuchadnezzar királyt (Kr.e.: 630-562) említi, aki 7 évig fűféléket fogyasztva nyerte vissza mentális tisztaságát és testi erejét.[2]
Emellett bizonyítékok támasztják alá, hogy a nyugati világ népei (maják, inkák, aztékok) és a Kárpát-medence lakosai is előszeretettel egészítették ki étkezésüket a búzafűvel.
A középkor idején a fűfélék, így a búzafű is háttérbe szorult. Jelentőségét „csak” a XX. századra nyerte vissza, mégpedig Edmund Bordeaux Szekely révén, aki lefordította Dániel könyvét, így hozzájutott az egészséges táplálkozás alapjaihoz. („The Essene Gospel of Peace”)[3] – 1900-as évek eleje – címen kiadta saját könyvét, melyben kifejtette a zöld növények fogyasztásának fontosságát.
Könyvének fő tanítási szándéka:
„The main teaching of Essene Book I is:Don’t kill your food by cooking it. The main teaching of Essene Book IV is: all grasses are good for man and wheatgrass is the perfect food for man.”
„Az első könyv fő tanítása: Ne öld meg az ételt főzéssel. A negyedik könyv fő tanítása: minden fű jó az embernek, de a búzafű a legjobb az ember számára.”[4]
Ezt az elképzelést folytatva Dr. Charles F. Schnabel amerikai agrárkémikus már kutatásokkal bizonyította a búzafű hatását. Egy haldokló tyúkot táplált a hajtásnak indult búzafűvel, amely nemhogy felépült betegségéből, de sokkal több tojást is rakott „egészséges társainál”. Az eredményeken felbátorodva termeszteni kezdte a búzafüvet, és szárított formában családjával, szomszédjaival diéta mellett fogyasztatta.[5]

Az elkövetkező években Schnabel újabb kísérleteket végzett tyúkokon, hasonló eredményeket elérve, mivel a tojt tojások száma a duplájára nőtt. Ez követően reklámozni kezdte „felfedezését”, hogy bevezesse a malomiparba, a gyógyszer-, vegyiparba illetve az élelmiszeriparba. Promóciójára két nagy cég figyelt fel, a Quaker Oats és az American Diareies Inc., akik befektettek egy tágabb fejlesztésbe, hogy áruba bocsássák a búzafüvet, mint terméket az emberek és állatok számára. Végeredményként a ’40-es évekre a búzafüvet már szárítva dobozokban, tárolóedényekben árulták Amerika és Kanada szerte, mint One-A-Day Multivitamin.[2][6]
Bár Schnabel kutatásai alátámasztották a búzafű jótékony hatását az immunrendszerre, de „igazi” áttörést Ann Wigmore ért el. Több problémás betegségben szenvedett (ízületi gyulladás, migrén és vastagbélrák), mikor megismerkedett a búzafűvel. Folyamatos fogyasztásának köszönhetően ezek a panaszok enyhültek, majd megszűntek. Ezeken az alapokon felbátorodva 1963-ban megalapította a Hippokratész Egészség Intézetet, ahol már a búzafűnek a préselt levét fogyasztották daganatos betegek – sikerrel! A különböző sikereinek köszönhetően 1971-ben a Nobel alapítványtól kitüntetést kapott a sejtek, és a szövetek helyreállítása, és megfiatalítása terén. Kitartó munkásságának köszönhetően világszerte megismerték a búzafüvet – és annak „levét” – a gyógyulni-, és a betegségeket megelőzni akarók.[7]

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAzaf%C5%B1#Forr.C3.A1s

3. www.essene.com/GospelOfPeace/
4. https://www.tonicattack.com/documents/Thehistoryofwheatgrass.pdf
5. https://www.abc.net.au/landline/stories/s689970.htm
6. https://www.wheatgrasskits.com/issue1.htm
7. https://therawdiet.blogspot.com/2007/08/ann-wigmores-life-story-part-1.html

————————————————————————————–

Klorofill a zöld színezőanyag 1.rész

Klorofill, az egészségügyi csoda! A klorofill (chloros = zöld, phyllo = levél) egy összetett, sok nyomelemet tartalmazó magnéziumkötés, amely szerkezetében rendkívüli módon hasonlít az emberi vérben megtalálható hemoglobinhoz , azzal a különbséggel, hogy a hemoglobinban a magnézium helyett vas van. Akár ikreknek is tekinthetjük őket.
A zöld levélben nagy mennyiségben van jelen a magas vastartalmú kloroplasztisz, amely a sejtmaghoz hasonlóan a protoplazmában található. Egy fehérjeszerű anyagból áll, amelyben a klorofill kis magok formájában fekszik. Maga a klorofill az életképes levél alapfeltétele.

A klorofill-molekula magja
1913-ban Richard Willstätter disszertációt írt a klorofillról. Ebben elmagyarázza, hogy a klorofill a benne tárolt napfény segítségével képes a halott anyagból élőt építeni. 1915-ben a klorofill-molekula felépítésének vizsgálatáért Nobel-díjat kapott. A szintén Nobel-díjas Dr. Hans Fischer pedig arra jött rá, hogy a zöld levelek kémiája megegyezik a hemoglobinéval.
A klorofillok olyan magnézium-komplexek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a fotoszintézishez, azaz a fényből való energiakinyeréséhez.

A kloroplasztitok a vastartalmuknak köszönhetően képesek a fényenergiát felvenni – és bizonyos reakcióközpontokon keresztül – elektromos áramként továbbítani és tárolni. Ezek tehát apró fénygyűjtő központok, amelyek a klorofillrészecskékben megtartják a napfény energiáját, és párhuzamosan az emberi szervezet számára feldolgozható, energiában gazdag elektronformába alakítják át.
Ez a növényben tárolt, különösen értékes fényenergia az úgynevezett biofoton, amely a szervezet sok létfontosságú folyamatát támogatja. A kozmosz magas értékű fényenergiáját továbbítja a test sejtjeibe és szöveteibe, segítve a sejtlégzést és az anyagcserét. A klorofill nagyban támogatja az agy kifinomult funkcióit, az ideg- és hormonrendszert, valamint a sejteket.
A klorofill két alkotóelemből áll: klorofill-A-ból (kékeszöld) és klorofill-B-ből (sárgászöld), amelyek 2,9 az 1-hez arányban találhatóak meg a legtöbb növényben. Mindkettő építőeleme a pirol, amely a vörösvérsejt festékanyagának, a heminnek is alkotóeleme. A hemin proteinnel (globin) összekapcsolódva hemoglobinná alakul.

Érdekesség, amint arra már korábban utaltunk, hogy a klorofill és a hemoglobin nagyon hasonlóak. A különbség annyi, hogy a klorofillnek magnéziumatomja van, míg a hemoglobinnak vasatomja. Tehát amíg a szervezet elegendő vashoz, klorofillhez, jó minőségű fehérjéhez és oxigénhez jut, addig jó esélye van állandó jó minőségű hemoglobin termelésére. Ennek révén jut hozzá az egész szervezet, beleértve az egyik legfőbb felhasználót, az agyat is, a létfontosságú oxigénhez, amelyet aztán a szervezet arra használ fel, hogy a sejtek energiaellátását biztosítsa.

https://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/bio-elet/589-klorofill-a-zoeld-szinezanyag-1resz

——————————————————————————

Klorofill, az egészségügyi csoda – 2. rész: Klorofill a zöld színezőanyag (folytatás)

A klorofill elősegíti a vörösvérsejtek termelését, és jó hatással van az emésztésre, a hormonháztartásra, valamint gátolja számos betegség (anémia, ateroszklerózis, magas vérnyomás) további romlását.

Az anyagcseréhez szükséges összes anyag – mint amilyen a fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, enzimek, ásványianyagok, nyomelemek és más biokatalizátorok – mind a klorofill tevékenységének köszönhetően válnak energiahordozókká. Három alapvető értékkel bír a klorofill: napenergiát tartalmaz, oxigént és sókat hordoz, valamint aktiválja a kémiai energia hordozóit, a hormonokat és a kiválasztást.

A klorofill segíti a vérképződést és a vértisztítást, stimulálja az anyagcserét és a sejtlégzést. Ennek köszönhetően jótékonyan befolyásolja a sejtek élettartamát és a regenerációs folyamatokat, lassítva az öregedést. Támogatja ezen túl az agy, az idegrendszer, a hormonháztartás és a testfolyadékok fiziológiai egyensúlyát is.

A szervezet számos folyamatában részt vesz a klorofill: emésztésnél kiegyensúlyozza az emésztésben részt vevő folyadékokat, segíti a roncsolódott májsejtek regenerációját, elősegíti az összes szervben a keringést, támogatja a gyógyulási folyamatokat, megelőzi a túl magas pepszintermelődést (ami gyomorfájást okozna), lassítja és megnyugtatja a szívet, miközben az egyenletes szívritmust is elősegíti.

Dr. Gruskin, a Temple Egytem Kísérleti Patológia és Onkológia részlegének vezetője azt feltételezte, hogy „a klorofill megfigyelt tulajdonságai abból fakadnak, hogy megerősíti a sejteket fiziokémiai úton, és megakadályozza a sejtfalak baktériumok és azok enzimeinek általi felemésztését.” Dr. Earp Thomas aztán megerősítette, hogy a klorofillban gazdag búzafű például, amely kálciumfoszfátban gazdag, semlegesíti a mérgező fluornátriumot, úgy, hogy a negatív töltésű fluorsavat pozitív töltésű lugos kálcium-foszfát-fluoriddá alakítja át.

1940-ben egy amerikai orvosi lapban, a „Journal of Surgery”-ben megjelent egy jelentés a klorofill terápiában való alkalmazásáról. Több, mint 1200 kóresetet dokumentáltak kezdve az agyfekélytől a gyomorgyulladáson át a különféle bőrbetegségekig. A betegeket minden egyes esetekben gyógyultnak nyilvánították!
Mindenki maga is megtapasztalhatja a klorofill csodás hatását: jó hatással van a szívre, az idegekre, és erősíti például a bélflórát is, melyet “civilizált” ételeink – savasító hatásuk révén – tönkretesznek. A klorofill mindazonáltal elsősorban az egészséges vér- és nyirokrendszeri működéshez szükséges feltételeket teremti meg, legalábbis testi szinten.

Öröm, jókedv, nyugalom, harmónia, kiegyensúlyozottság – ezek azok a lelki minőségek, melyeket a klorofill szintén elősegít. A természet elég világosan megmutatja ezt az állatok példáján keresztül is: figyeljük csak meg, mennyire bölcsek, nyugodtak, egészségesek és kiegyensúlyozottak azok az állatok (juhok, szarvasok, tehenek), melyek nagyrészt magas klorofilltartalmú levelekkel táplálkoznak!

https://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/bio-elet/587-klorofill-az-egeszseguegyi-csoda-2-resz